Maine Plastic Surgery Interior

Maine Plastic Surgery worked with CHA Architecture to design a boutique medical practice that balanced the client’s desire for a high-end aesthetic with the functional demands of their clinically based business. The design responded to a diverse clientele of both men and women of all age groups by creating a comfortable, respectful atmosphere. The need for privacy and discretion influenced the layout and patient flow throughout the facility.

At the initial meeting, the client shared images of waiting rooms that depicted a neutral color palette and showed a playful blend of opposing materials. With that, CHA Architecture began to explore a design approach that created a look and feel of an upscale plastic surgery practice. It was very important that the interior design be competitive with other high-end practices across the country without losing touch with the sense of place in Portland. Maine’s gray rocky coast, weathered wood, and shimmering water along its coastal edges became the inspiration to combine contrasting materials to create a highly refined, elegant interior with a bold modern silhouette. Design gestures play with scale to create the appearance of generous volume and maximizes natural daylight and exceptional views.

The color palette is a sophisticated blend of grays with touches of warmth from the bronzed undertones in the wallcoverings and flooring, the warm woods of the cabinetry, and the inviting glow from the contemporary fireplace that is set into a distinct wall of reclaimed wood.

An intentional juxtaposition of materials including blackened steel with accents of aged barn wood; crisp polished materials such as the botanically inspired glass doors and hardware; sheer textiles and textured surfaces; steel chandeliers with crystal pendants; and white veined quartz slabs in contrast with the black wood-look luxury vinyl flooring.

The formal entry created by a symmetrically arranged reception station with its use of white monolithic quartz is casually interrupted by barnboard that becomes the backdrop for signage.

The recessed lighting was designed to appear minimal while providing maximum impact. It was used artfully to create a quietly elegant ambiance while highlighting special features and surfaces to accentuate the surface textures. The decorative lighting became a strong focal point themselves.

Signage was simple and impactful, again building upon the industrial design aesthetic with the appearance of steel against glass, and discreetly lit by LED lights.

Sheer drapery was introduced at key areas to add lightness and softness to the bold shapes and use of strong materials while contributing to a sense of privacy for patients from the public areas.