Maine Eye Center, Marginal Way

Maine Eye Center’s Retina and Surgery Center developed from master planning efforts to address growth within the practice. Maine Eye had outgrown their existing facilities and were operating with significant surgery scheduling constraints.

The practice explored numerous options, including renovations and additions, new buildings, and leased space in existing medical buildings. Ultimately, they decided to relocate into a 25,000-sf leased office space. The space had previously served as a class B office space and required a full gut renovation including significant infrastructure upgrades.

The design locates the surgery center and Lasik clinic on the first floor and the retina clinic on the second. Each floor operates independently, with its own check in, waiting, and check out. The surgical center includes 4 operating rooms, pre-op and post-op, and instrument processing. The retinal floor includes exam rooms, offices, testing rooms, staff areas, and support spaces.

Maine Eye Center’s design process paralleled a gastroenterology practice fit-up also designed by CHA Architecture on the building’s remaining two floors. Making the most of the opportunity, the design incorporates common infrastructure such as generator, medical vacuum, and receiving facilities.

For Maine Eye Center’s website, click here.