Central Maine Sleep Center

An increasing need for sleep studies prompted the hospital to develop this more comprehensive facility on the lower level of a building on the hospital campus. The available space, although ample in size, presented challenges due to a mass of utilities and shafts running through it.

CHA Architecture, along with the client, evaluated planning options and agreed on a solution that met program and adjacency needs. Since patients arrive in the late evening, CHA Architecture retained an existing entrance with nearby parking and used that as a point of departure for the floor plan.

Acoustical separation between individual rooms and the floor above were a very high priority. CHA Architecture brought in an acoustical consultant to design detailing that would assure the highest level of sound isolation, including full height walls, a double ceiling system, and gasketed doors.